Bij het realiseren van een zwembad kan worden gekozen uit verschillende materialen. Er bestaan bijvoorbeeld binnen- en buitenzwembaden met een kunststof kuip, maar een betonnen of metalen bassin behoort eveneens tot de mogelijkheden. Om de exclusiviteit en uitstraling te vergroten, adviseert Waterstijl om een betegeld zwembad te laten aanleggen.

Constructie betegeld zwembad

Vanzelfsprekend is ook voor het construeren van betegelde zwembaden een waterdichte kuip van polyester of gewapend beton vereist. Deze wordt eerst geplaatst, en daarna voorzien van tegels. Tegelwerken in zwembaden dienen conform een speciaal procedé te worden aangebracht. Dit is nodig om de duurzaamheid van het bassin te garanderen. Om van de basiskuip een betegeld zwembad te maken, wordt deze daarom eerst gestraald. De straalbehandeling zorgt ervoor dat de lijm waarmee de tegels worden vastgezet een beter hechting heeft. In geval van een bassin van gestort beton, moet het materiaal daarna enkele weken uitharden en zullen de wanden doorgaans ook moeten worden gestukadoord. Vervolgens kan de afwerking van het toekomstige betegelde zwembad plaatsvinden. 

Betegeld zwembad binnen of buiten

Tegelwerk leent zich over het algemeen beter voor een binnenzwembad dan voor een buitenbassin. De reden hiervoor is dat de tegels in en rond een buitenzwembad het gehele jaar door blootstaan aan weers- en temperatuurinvloeden. Vooral strenge vorst veroorzaakt veel schade. Bij een betegeld zwembad dat bijvoorbeeld in de tuin is aangelegd, kunnen temperaturen onder nul er namelijk voor zorgen dat de betegeling barst of loslaat. En hoewel een correct aangelegd betegeld zwembad in principe weerbestendig is, moet er rekening mee worden gehouden dat een buitenzwembad altijd vorstvrij dient te blijven. Daartoe kunnen lamellen of andere afdekmaterialen worden aangeschaft.

Mogelijkheden betegelde zwembaden

De constructie en het onderhoud van een betegeld binnen- of buitenzwembad brengen dus de nodige werkzaamheden met zich mee. Een belangrijk voordeel van betegeling is echter dat het resulteert in een uiterst luxueus waterbassin aan huis. Bovendien is veel mogelijk als het gaat om het realiseren van een betegeld zwembad met een mozaïekvloer of -wand, en het aanleggen van bepaalde patronen of dessins op de zwembadbodem.

Stijlvol betegeld zwembad met overloopsysteem

Een ander voordeel dat een zwembad met tegelwerk biedt, is dat het dankzij deze afwerking aantrekkelijker wordt om een zogeheten overloopgoot te creëren. Een dergelijk systeem zorgt ervoor dat het wateroppervlak altijd op hetzelfde niveau blijft als het omringende tegelwerk. Een betegeld zwembad met een overloopsysteem geeft uw huis, terras of tuin dus een nog luxere uitstraling.